Hvorfor jeg spiser som jeg gør

Hvorfor jeg spiser som jeg gør.

Jeg har gennem de sidste 10 år haft en forkærlighed til sund livsstil. Siden jeg første gang stødte på Ninka Mouritzen fra Kernesund, har jeg “studeret/læst” alt jeg kunne komme til iforhold til, hvad hun skrev. Senere kom der flere sundheds coach ind i billedet såsom Umahro Cadogan.

Jeg har altid været en læsehest, og er der noget der interessere mig, finder jeg og læser det, gerne flere gange.

En øjenåbner var David Perlmutters bog Hjernens nye liv. Det er en bog der går ind og fortæller hvorfor der er vigtigt at fodre kroppens mikroorganismer, så kroppen selv kan helbrede sig. En sund og anti inflammatorisk krop.  Hjerne og tarmen hænger sammen. Tarmene danner fx  80-90% af kroppens samlede sertonionindhold ( kroppens lykkemolekyler) end hjernen i dit hoved. Når man spiser en usund kost, eller får antibiotika, ødelægger man kroppens tarmbakterier. Du kan kun få de rigtige bakterier tilbage ved at spise en sund og alsidig kost.

Når kroppen ikke har de rigtige bakterier, har studier vist at man har nemmere ved at tage på. Ens tarmvægge bliver perforeret, hvis man ikke har de rigtige tarmbakterie, fra den rigtige kost, og dermed gør det at kroppen bliver inflammatorisk/stresset.

Sukker/frugtsukker og sødestoffer.

At jeg valgte Henriette Søvinds kostvejleder uddannelse, var fordi hendes tankegang i forhold til maden, var lig den kost, jeg igennem de diverse sundheds coache/professere/læger syntes efter min optik, passer til en sund krop og mind.

Mit forhold til mad er at den gerne skal være antiinflamatorisk på grund af de gode egenskaber de giver min krop.

Hvad er inflammation?

Inflammation er en betændelsestilstande tilstand, der opstår som reaktion på noget, der irriterer eller aktiverer immunforsvaret. Det kan hjælpe os, men det kan også gøre det modsatte. Problemerne kan opstå hvis graden af inflammation bliver for voldsom og for langvarig. I sådanne tilfælde kan det være godt at kende til antiinflammatorisk mad og kost, der sammen med øvrige naturlige tiltag kan reducere inflammation i kroppens væv. For inflammation er involveret i udviklingen af sygdomme som blandt andet åreforkalkning, hjerte-karsygdomme, sukkersyge og gigt, men også kræft, colitis og Parkinsons forbindes i dag med for høje inflammations niveauer.

Hvis du fx skærer dig med en kniv, så ved du, at immunforsvarets celler strømmer til og skaber hævelse, varme og ømhed, for at såret kan hele op. Sådanne reaktioner sker også hele tiden indeni dit kropslige væv, i dine årer, led og organer.

Inflammation er kroppens naturlige reaktion på skader eller langvarig irritation. Inflammation er også en mekanisme, der kan få de implicerede celler til at destruere sig selv. Det kan være smart, hindre sygdom og skabe plads og mulighed for opbygning af nyt og frisk væv.

Overvægt, samt et højt indtag af simple kulhydrater og inflammations fremmende fedtstoffer fra kød, mælkeprodukter, margariner og raffinerede omega 6 olier som solsikkeolie, vindruekerne olie etc, som ofte anvendes i færdigretter og fastfood, kan også øge inflammations graden i kroppen.

Den antiinflammatoriske kost er lækker farverig og smagfuld mad. Det er en kost med fisk, kylling, avocado, olier,nødder, grove kerner og masser af grøntsager. Samtidig prøver man at undgå sukker, alkohol, dårligt fedt og cigaretter.

Meget af det ved du allerede i forvejen, og det er derfor nemmere for dig at genkende og tilrettelægge din kostomlægning.

Ved at spise en kost, der dæmper inflammation i kroppen, forebygger du samtlige livsstilssygdomme på én gang. Det, der er godt for dine tarme, er godt for din hjerne, dit hjerte og dit stofskifte. Og eftersom det ”bare” handler om sund kost, som vi kender den alle sammen – makrel i tomat, rugbrød, yoghurt, bær og andre ting, du allerede har i køleskabet – er det også nemt.

Kosten er en vigtig medspiller i det gode liv.

Mange af os går uden at vide det rundt i en tilstand af såkaldt “slumrende inflammation”, hvor man på den ene side ikke er rigtigt syge, men omvendt heller ikke føler sig rask. Når kroppen slås med kronisk inflammation, tærer det på ressourcerne, og immunforsvaret kommer under angreb.

Det går ekstra galt for mange mennesker nu om dage, fordi vi presser citronen for meget, og det er fra både ”det perfekte liv” på facebook,instagram, de sociale medier og fra arbejdes fronten.

Ved at omlægge kosten, og ved at tilrettelægge vores liv, som vi selv ønsker det, skaber vi det bedste liv for os selv. Både fysisk og psykisk.

Inflammation i kroppens væv kan nedbringes ved at øge indtagelsen af antiinflammatorisk mad.

Det er blandt andet:

Grønsager:

  • alle former for grønsager
    Ingefær:
  • der indeholder de stærkt antiinflammatoriske gingeroler.
    Hvidløg,:
  • der indeholder de antiinflammatoriske og betændelseshæmmende stoffer aliin og allicin.
    Mynte:
  • Der indeholder gavnlige plantenæringsstoffer, der ikke alene fremmer en god fordøjelse, men også har antiinflammatorisk effekt.
    Kål:
  • alle former for kål har en inflammations dæmpende effekt i kroppen. Kål er fiberrige.
    Omega 3 fedtsyrer:
  • fra fede fisk, hørfrø- eller hampefrø samt olier heraf. De fleste af os spiser for meget omega 6 fra kød, mælkeprodukter og raffinerede olier, der fremmer inflammation i kroppen. Det kan derfor virkelig betale sig at opjustere sit daglige indtag af omega 3, for omega 3 fedtsyrer har stærk antiinflammatorisk effekt. Det kan du gøre ved at inkludere ansjoser og sardiner i salaten, spise økologiske ørreder eller laks eller kværne hørfrø til din morgenmad. Monoumættede fedtsyrer:
  • fra ekstra jomfru olivenolie, avocado, valnødder og mandler.

Det kan virkelig betale sig at holde sine inflammations niveauer lave hele livet igennem, idet høje inflammations niveauer er involveret i udviklingen af stort set alle velfærdssygdomme.

Det behøver ikke at være svært at spise antiinflammatorisk mad, det handler bare om at vide hvilke fødevarer, der fremmer inflammation i kroppens væv, og hvilke der dæmper.

 

Jeg tror på at ved sund kost, positiv tankegang, trænning og at kunne nyde livet i nuet, at man kan komme langt. Jeg elsker mit liv, jeg elsker at tage nye uddannelser, jeg elsker at presse mig ud i nye ting, selvom jeg er bange i øjeblikket, plejer det at blive godt.

Så kom ud af din offer rolle, og bliv den bedste udgave af dig selv. Bliv hende du misunder.

 

 

 

Kilder: David Perlmutter: Hjernens nye liv, Anette Harbech Olesen.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *