Græskarsovs, efterår.

Efterår, i morgen er det den 1 September.

Ugen er gået stærkt, og det er blevet mere efterårs igen. Jeg elsker denne tid ( elsker faktisk alle 4 sæsoner, på hver sin måde.. især i starten..) Når man kan komme i ens store varme trøjer igen, eller bruge store tørklæder. det er en dejlig hygge tid vi har foran os.

Jeg kan godt forstå dem der er til lys og varme, kan føle sig deprimeret og trist, når det hele bliver gråt. Der er også en del forskning der viser at vi har mere tildens til at føle os tilpas, på den tid vi er født i. Men om det er sandt.. jaaa, jeg er født i December, og elsker de mørke måneder. men dermed ikke sagt at jeg ikke elsker varme.. Men at løbe i sommervarmen er for vaaaaarmt. Men at løbe en morgen i køligt vejr er fantastisk. At høre bladene knitre under ens fødder, og ikke at tale om farverne, og duften. Det er ren win win…

 

Det gode ved denne tid er også at vi skal have gang i de tunge, varme rustikke retter igen. Simremaden…. så nem og lækkert.

I ugens løb, har jeg brug denne græskarsovs til to retter.

Græskar fylder godt i maven, men indeholder kun 18 kcal pr. 100 g. Man kan derved opnå stor mæt hed samtidig med, at man sparer på kalorierne. Kødet har desuden et ganske lavt indhold af kulhydrater (4,2 g pr. 100 g), hvilket betyder, at du kan spise løs og alligevel holde dit blodsukker stabilt.

Næringsstoffer og kalorier i græskar

Det lave antal kalorier i græskar gør den perfekt som slankemad, men det er bestemt ikke fordi græskar ikke indeholder gode og sunde næringsstoffer. Blandt andet dækker 300 g græskar cirka halvdelen af dit daglige behov for det vigtige vitamin folat (indtages ofte i tabletform som folsyre), der især betyder noget for dig, hvis du er gravid – eller har planer om at blive det. Folat er dog vigtigt for alle, da vitaminet er vigtigt, når kroppens celler deler sig.

Når du spiser græskar får du desuden A-, B- og C-vitaminer og en god del kalium, der virker positivt på din væskebalance og kan nedsætte blodtrykket. (kilde:Iform)

Så spis endelig masser af disse skønne græskars, og det  er jo lige sæson.

 

Kyllingelår med græskarsovs.

  • 14 kyllingelår ca

Marinade:

  • 3 spsk olivenolie
  • 3 spsk soja (tamari)
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk ketchup
  • salt

Rør ingredienserne sammen, og vend kyllingelårene i. Lad dem trække i 2-3 timer.

Græskarsovs:

  • 500 g butternut squash
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk ingefær
  • 4 dl mandelmælk
  • 1 spsk soja
  • 1 spsk citronsaft
  • 1 spsk fiskesovs
  • kokosolie til stegning

Skræl butternutten, og skær kødet i små stykker. hak løget fint.

opvarm olien i en gryde, og sauter hvidløg, løg og ingefær sammen. Tilsæt butternut og rør godt rundt, og lad dem stege i ca 5 min.

kom mandelmælk i sammen med soja, cironsaft og fiskesovs. lad det koge op

Græskarsovsen kan bruges i det uendelige, som her, hvor jeg har lavet lækre bøffer og broccolifritter til.

Ha en fantastisk dag. Hvis ikke den er startet så godt, så skab en fantastisk dag. Hvad mener jeg med det. Jaae dagen bliver som dit humør er, så hvis du er lidt nede, så tænk positive ting, og prøv at ligge gode ting ind i dage. For mig kan det være en pause med en god bog, og en kop kaffe. Så har jeg denne gode ting at se frem til, og dagen bliver lige lidt bedre.

Hvad er en god pause for dig ??

Kh Pia Engdal

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *