Blomkålssalat med æble og mandler

Blomkålssalat med æble og mandler

2 pers

  • 1/2 blomkålshoved
  • 1 æble eller en pære
  • 1/2 rødløg finthakket
  • 50 g rucola
  • 40 gram mandler eller hasselnødder, valnødder eller pecannødder

Dressing

  • 2 spsk tahin
  • 2 spsk jomfruolivenolie
  • 1 fed hvidløg fintrevet
  • 1 spsk æblemost
  • salt og friskkværnet peber

Læg mandlerne i blød i en time (behøves ikke, men giver en blødere smag)

Pisk Tahin, olie, æblesaft og citronsaft sammen, til det er glat og cremet. Rør hvidløg, salt og peber i. Stil det til side.

Skær blomkålshovedet i stykker. Skær først buketterne af stokken og skær dem i små stykker. Skær derefter stokken i tynde strimler. Kom blomkålen i en skål.

Del æblet i kvarte, fjerrn kernehuset og skær æblet i små tern. Hak rødløget fint.

Hak mandlerne groft og kom det i salaten. Fordel dressingen over salaten og vend det hele rundt.

Vend rucolaen i salaten og krydr med salt og peber.

 

Du kan spise denne salat til alle typer af kød, men er især god til kylling og kalkun kød.

 

Blomkål er meget sundt iforhold til :

1. Bekæmper kræft

Selv om videnskabsmændene ikke har gået hinanden i bedene for at dokumentere blomkålens helbredseffekter, findes der mindst en snes undersøgelser, der forbinder kost med meget blomkål med forebyggelse af kræft – især blære-, bryst-, tyktarms-, prostata- og æggestokkræft.

Forebyggelsen hænger sammen med tre af kroppens systemer, der er tæt forbundet med udviklingen af og forebyggelse af kræft – kroppens detox-system, antioxidant-system og inflammatoriske system. Kroniske ubalancer i disse tre systemer øger risikoen for kræft, og er der ubalance i alle tre systemer samtidig, øges risikoen for kræft betydeligt.

2. Beskytter blodkarrene

Blomkål har adskillige anti-inflammatoriske stoffer, der beskytter hjertekarsystemet på flere måder. Udover et pænt indhold af K-vitamin er det især stoffet glucoraphanin, der i forbindelse med at vi tygger blomkålen kombineres med stoffet isothiocyanat og udvikles til sulforaphan. Ikke alene udløser sulforaphan anti-inflammatorisk aktivitet i vores hjerte-kar-system, men det hjælper også med at forhindre skader på blodkarrene og kan måske endda rense og sikre at de bliver mindre stive.

Forskere ved University of Hawaii på Manoa undersøgte virkningen af indol-3-carbinol (I3C), et stof, der findes i store mængder i blomkål, på apoB udskilningen i dyrkede leverceller. De observerede en 56 procent reduktion i apoB udskilningen, hvilket medførte et fald i mængden af triglycerider og kolesterol estere i cellerne og en forbedret hjertesundhed.

3. Gigt

De anti-inflammatoriske effekter af sulforaphan har også i museforsøg vist sig at beskytte mod slidgigt. Ny forskning fra University of East Anglia (UEA) viser, at sulforaphan i celle- og vævstest kan blokere enzymer, der ødelægger brusken, ved at opfange et molekyle, som forårsager betændelse.

Og samtidig konstaterede de, at mus, der blev fodret med en sulforaphan-rig kost fik en smule mindre bruskskader og slidgigt i forhold til mus på en almindelig kost.

Tidligere har en undersøgelse af 40.000 ældre kvinder i Iowa Women’s Health Study, som siden 1987 har oplyst om deres spisevaner, vist at risikoen for at udvikle leddegigt faldt med 17 procent, hvis de spiste mere end tre portioner om ugen.

4. Immunsystemet

Proteinerne i blomkål og andre korsblomstrede grøntsager er kendt for at interagere med en celleoverfladereceptor, der medvirker til produktionen af immuncellerne.

De immune celler, kaldet medfødte lymfeceller (ILC), findes i slimhinden i fordøjelsessystemet og beskytter kroppen mod “dårlige” bakterier i tarmen. De antages også at spille en vigtig rolle mod fødevareallergi, inflammatoriske sygdomme og fedme, og kan endog forhindre udviklingen af tarmkræft.

“Vores forskning viser, at uden T-bet genet er kroppen mere modtagelig for bakterielle infektioner fra fordøjelsessystemet. Dette antyder, at øgede mængder ILC i tarmen kan hjælpe i behandlingen af disse bakterielle infektioner,” siger Dr. Gabrielle Belz fra Walter og Eliza Hall Institute i Melbourne, Australien.

5. Forhindrer mavesår

Forskere har konstateret, at sulforaphan kan hjælpe med at beskytte foringen af din mave, hvilket kan forhindre bakteriel overvækst af Helicobacter pylori i maven og at bakteriner har svært ved at sætte sig på din maves foring. Helicobacter pylori er ganske vist en sjælden bakterie i Danmark, der hovedsageligt findes hos ældre person. Bakterien kan medføre sår i mavesæk og tolvfingertarm og spiller også en rolle for kræft i mavesækken. ( kilde: klogkost.dk)